Hamburgerkriget i Karlstad trappas upp?!

image9

Går varje dag in på nwt.se (Nya Wermlands Tidningen) och läser om vad som hänt i vårat inte allt för vackra län.
Dagens stora nyhet var att en lastbil full med knäckebröd hade vält utanför Filipstad och vägen var full med Wasa-knäcke!
En liten mindre, men likförbannat så jäkla mycket större nyhet för mig är att hamburgerkedjan FRASSES tänker etablera en restaurang i Karlstad! Frasses som har så förbaskat goda hamburgare, blev "inte något" glad! Mer goda hemburgare till min stad!
Frågan är bara; kommer Karlstad klara av nio stora hamburgerrestauranger? Fyra McDonalds, Två Burger King, Två MAX och snart förmodligen ett Frasses finns här.
Ska man jämföra med andra städer i Karlstads storlek (83.000 inv) såsom Halmstad (88.000 inv), Gävle (92.000), Växjö (78.000 inv), Eskilstuna (92.000 inv) så har Karlstad betydligt mycket fler hamburgerställen. Här räknar jag med McDonalds, Burger King, Max och Frasses-restauranger såsom det är idag:

Karlstad: 8 st
Halmstad: 4 st
Gävle: 6 st
Växjö: 4 st
Eskilstuna: 3 st

Den sjätte december 2007 trappades kriget på hamburgerfronten i Karlstad upp till ett storkrig då MAX öppnade två restauranger sammtidigt. När nu även Frasses tänker ge sig in lär åtminstone en restaurang få kapitulera!

Här kommer min fördjupning och analys av hur det kommer att sluta:
McDonalds har funnits i stan sedan 1990 och har idag fyra restauranger. City-restaurangen lär överleva tack vare sitt gynsamma läge vid biografen nära Järnvägsstationen. Bergvik-restaurangen lär ha många kunder kvar trots konkurrensen av Max tack vare Bergviks storlek. Ett av de mest besökta köpcentran i hela Sverige. Norrstrand-restaurangen har ofta en tom restaurang och ligger i riskzonen. Dock är man fortfarande helt ensam hamburgerrestaurang i de "nordöstra" stadsdelarna så de lär överleva. Våxnäs-restaurangen kan mycket väl bli den restaurang som först får kapitulera då man har Burger King på andra sidan gatan och Max lite längre bort. Omsättningen lär sjunka drastiskt.

Burger King har även dom funnits i stan sedan 1990 och har två restauranger. City-restaurangen (där jag själv har praoat) är i dagsläget inte i riskzonen. Ofta besöks restaurangen av folk som väntar på sina bussar vid Stora Torget och elever på Tingvallagymnasiet som inte gillar skolmaten. Platsen har även blivit lite av en centralpunkt för stadens "utefjortisar" på fredag- och lördagkvällar.
Restaurangen på Våxnäs lär överleva då det är ett populärt ställe för arbetare som ska äta lunch. Populärare än McDonalds på andra sidan gatan.

MAX har funnits i stan i endast lite drygt två månader men har tagit stadens hamburgerkunder med dunder och brak. Dock är båda restaurangerna av den nya typen, d.v.s. där hamburgarna inte görs med omsorg som i ex. Örebro eller Gävle utan hamburgarna ligger i stort sett på redan brickan när man beställt. De görs lite mer slarvigt och blir på så vis inte riktigt lika goda vilket kan ha gjort vissa värmlänningar besvikna.
Dock  har både Våxnäs-restaurangen (eg. Västerstrand) och Bergvik ofta fullt med folk, speciellt Våxnäs där parkeringen ofta är full med bilar.

image10

Jag tror på såvis att den amerikanska superjätten McDonalds blir den som först kapitulerar och stänger en restaurang. Troligtvis lär det bli Våxnäs-restaurangen som blir historia och jag tror att en stängning kan offentliggöras inom 18 månader lite grann beroende på om Frasses hunnit öppna en restaurang i stan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0