Historia!

Historiaprov på fredag. Ska börja plugga idag..!!! :o

Annan typ av historia skrevs i natt. Ett av de största presidentvalen i USA någonsin och det kommer att gå till historien som ett viktigt år, kanske det sista viktiga för den svarta befolkningens kamp för lika rättigheter i USA.
USA:s 44:de president blir den förste svarta.
Barack Obamas seger är lik en saga. Hans segertal är redan klassiskt. Bland hans anhängare är han lik en Messias, en guds son. Obama tillhör redan de största namnen bland alla historiska presidenter, på samma nivå som exempelvis Geroge Washington, Abraham Lincoln, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt och Ronald Reagan.
I framtiden kommer säkert barnen i skolan sitta och läsa om denna historiska seger i böckerna.
Höll visserligen på John McCain i detta val, men Barack Obama känns som en värdig segrare.

Vill man slå riktigt hårt på trumman som historieälskare kan man börja leka med tanken att tänka att "epoken" 2000-talet (00-talet) är över.
Med såna temer tänker jag att ex ett århundrade som egentligen håller på från ex 1800-1899 har andra "start- och slut-år" i och med olika betydande händelser.
Men epoken "det långa 1800-talet" håller inte på mellan 1800-1899 utan mellan 1789 då Franska revolutionen inleddes fram tills 1914 då Första världskriget bröt ut.
Snackar man 1900-talet så håller "det korta 1900-talet" på från 1914 fram tills 1989 (då Berlinmuren föll), eller 1991 (när Sovjetunionen upplöstes) eller till 2001 (då USA drabbades av flera stora terrorattacker).

Snackar man om det decennium vi idag lever i (2000-talet eller som jag säger; 00-talet) så kanske, kanske den "epoken" tog slut idag. Den började med terrorattackena mot World Trade Center och Pentagon i USA 11 september 2001 och kanske tog slut idag, den 5 november 2008 i och med att en mörkhyad man för första gången i USA;s historia blivit vald till president. 
Än kan vi inte säga att epoken "det korta 00-talet" är över, men om ingen annan större händelse sker inom den närmaste tiden så har epoken 10-talet idag börjat.
Barack Obama kommer att bli en av 2010-talets största profiler.

Epoken 00-talet inleddes med terrorattackerna mot USA 2001. Det följdes av USA:s och president George W Bushs stora krig mot terrorismen. USA har krigat i Afghanistan och Irak.
I Sverige har vi under denna epok sett två statsministrar; Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.
Två sommar-OS; 2004 på "hemmaplan" dvs Athen i Grekland och 2008 i Peking i kontroversiella Kina.
Internet har gått från att ha funnits i kanske varannat hushåll till i stort sett varje och detsamma gäller mobiltelefoner.
Stora sidor på nätet som slagit igenom under denna epok såsom; Google, YouTube, MySpace och FaceBook har påverkat oss mycket.
Tog denna "epok" slut idag?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0